Det är alltid bra att kunna ta ett snyggt porträttfoto, oavsett det handlar om en bild på den nya kollegan eller ett snabbt inlägg till sociala medier. Här är fem tips som tar dina porträtt till nästa nivå.
1. Tänk på ljuset
Vid porträttfotograferingar är strålande sol din värsta fiende. Anledningen är att det blir alltför hårda skuggor på personen, samtidigt som den du fotar med stor sannolikhet kisar. Ta i stället fotot i skugga (men akta dig för att ha för mycket ljus bakom, så att det inte blir för överexponerat). Ett annat tips är att passa på när solen håller på att gå ned eller upp. Det bästa naturliga ljuset får du när det är molnigt, var därför inte rädd för att ta bilder när vädret inte är toppen.
För att slippa motljus bör du också se till att det inte lyser för starkt bakom personen.
Fotar du inomhus? Använd dig av ett fönster som ljuskälla.
2. Bakgrunden spelar roll
Se till att hålla området runt personen ”rent”. Det ska alltså inte sticka ut något, som till exempel en lyktstolpe eller en gren, bakom den du fotar. Oftast räcker det att flytta sig lite åt sidan för att det ska bli bättre förutsättningar.
3. Rengör kameralinsen
Det här är kanske det allra enklaste tipset. I alla fall om det är en mobil som du fotar med. Ofta hamnar det lite smuts på kameralinsen, som enkelt kan torkas bort för att göra bilden betydligt skarpare.
Om du har en systemkamera däremot ska du vara försiktig med att torka av lins eller sensor utan rätt verktyg. Ett tips är att alltid ha en ren mikrofiberduk i kameraväskan. Med den kan du torka av kameralinsen (dock inte sensorn) om det hamnar smuts på kameran – utan att riskera repor.
4. Testa dig fram
Flytta på dig, kameravinkeln eller personen för att få den bästa bilden. Kanske ljuset faller bättre om hen tar ett steg längre fram, eller ett halvt steg till vänster? Bakgrunden kanske ser bättre ut om du flyttar upp kameran en decimeter? Vad händer om ni båda vänder er 90 grader, så att ljuset hamnar på en annan del av ansiktet? Testa er fram helt enkelt.
5. Skapa trygghet
Att stå framför kameran är jobbigt för vissa. Prata med personen du fotar under fotograferingen för att få honom eller henne bekväm och avslappnad.
Ofta kan det också vara svårt att veta vad man ska göra med armarna. Här finns flera lösningar. Exempelvis att personen har ena handen i fickan, men se då till att tummen är utanför så att inte hela armen försvinner. Armarna i kors är ett annat säkert kort. Har personen en kavaj eller liknande kan du be personen låtsas knäppa en knapp.
För att få bort en eventuell dubbelhaka kan personen luta fram huvudet någon centimeter, vinkla huvudet lite nedåt och trycka upp tungan i gommen.
Har personen en speciell ”snyggsida” kan du vinkla honom eller henne åt det hållet när du fotar.
Avslutningsvis är det alltid en bra idé att visa personen hur fotona har blivit, ofta kan personen du fotar se saker på sig själv som du har missat. På så sätt ser du också till att alla är nöjda när ni är klara och ni slipper göra om fotograferingen senare.
Ordlista
Exponering
Exponering handlar om hur mycket ljus som finns i en bild. Är fotot underexponerat är det för mörkt, och detaljer försvinner i mörkret. Överexponerade bilder är å andra sidan för ljusa, och även då försvinner detaljerna. Du vill gärna ta fotot med synliga detaljer.
Hårda/mjuka skuggor
En hård skugga uppkommer vid väldigt starkt ljus och skapar stora kontraster mellan de ljusa och mörka partierna i fotot. Det ska man i stort sett alltid undvika vid porträttfotograferingar. Då är mjuka skuggor att föredra, med tanke på att hårda skuggor kan göra att ansiktet upplevs på ett mindre smickrande sätt.
Kameralins
Glaspartiet längst ut på objektivet kallas för kameralins. På moderna mobiler har du ofta flera linser, men på en systemkamera finns bara en.
Ljuskälla
För att få till ett snyggt foto behöver du bra ljus och ljuskällan är där ljuset kommer ifrån. Detta kan vara naturligt eller via exempelvis en lampa eller blixt.
Sensor
Inne i systemkameran sitter en sensor, som omvandlar det du ser till en bild. Du kan bland annat se den när du byter objektiv (vissa kameror har ett skydd framför). För att inte få in smuts och skada sensorn bör du alltid byta objektiv med kameran riktad nedåt.